2012 yılında kendi içlerinde büyük tezatlıklar (!) barındıran 2 otomobil geldi: Audi A3’ün ve Volkswagen Golf’ün güncel  kuşaklarından bahsediyoruz. Otomotiv sektöründe alışılmış olan, maliyet tasarrufu için aynı karoser ve teknolojileri kullanıp farklı tasarımlarla tüketiciye sunmak ve “yeni” diye tanıtmaktır. Volkswagen Grubu burada tam tersini yaptı. Örnek olarak Audi A3’ün (8V) tasarımı önceki nesline göre (8P) hemen hemen hiç değişmemişti: Otomobillere dışarıdan bakanlar “bunların nesi yeni?” sorusunu yöneltti. Gerçekte otomobil baştan aşağı yeniydi ve sadece tasarımı aynı kalmıştı. Yenilik MQB adlı platformda gizliydi.

MQB (Modularer Querbaukasten) “statejik bir silah”tır. Bugüne kadar tüm Volkswagen Grubu, B segmentindeki şehir otomobilleri için ortak bir platform (PQ25), C segmentindeki kompakt sınıf otomobiller için tek bir ortak plaftorm (PQ35) ve D segmentindeki compact executive sedanlar için de tek bir ortak platfrom (PQ46) geliştirmişti. Burada amaç üretim maliyetlerini düşürmek ve ortak parça kullanımını artırmaktı. Örnek olarak Volkswagen Polo, Skoda Fabia ve Seat Ibiza temelde aynı otomobildi. Aynı şey Volkswagen Golf, Audi A3, Seat Leon, Skoda Octavia, Audi TT, Volkswagen Scirocco… için de geçerliydi. Hepsi aynı temele sahipti.

Ama bu kez örnek olarak Volkswagen Golf ile Volkswagen Passat’ın aynı platformu kullanması planlandı. Yani artık sadece aynı segmentteki farklı VW markalarının modelleri değil, farklı segmentlerdeki tüm modeller de aynı platformu kullanacaktı.

MQB bunu şu şekilde sağlıyor ve ismini de buradan alıyor: MQB platformunda ön aks ile sürücünün ayak bastığı pedal seti arasındaki alan “sabit.” Bu alana motor, şanzıman ve aktarma organları yerleştiriliyor. Bunun dışında platformun ön ve arka bölümünde kalan tüm karoser parçaları ile oynamak mümkün. Bu sayede MQB’den istendiğinde bir süper mini, istendiğinde bir executive sedan ya da bir SUV üretmek mümkün oluyor.

MQB’nin bir avantajı da PQ35 platformuna göre yaklaşık 200 kg ağırlık tasarrufu sağlaması. Üretim teknikleri ve tasarımı kadar otomobilde daha fazla aluminyum kullanılması da bunu sağlıyor. Günümüzde verimliliği artırmanın yolu, tasarruflu motorlar kadar hafif karoserden de geçiyor ve Volkswagen Grubu motor verimliliği konusunda ilk sırada olmasa da platform ve hafiflik konusunda çok önde. Örnek olarak Volkswagen Golf 7, tüm rakiplerinden en az 100 kg daha hafif bir otomobil.

Ama 8V kasa Audi A3, böyle yepyeni ve ilerici bir platformu kullanırken, VW’nin tasarım felsefesi gereği tasarımında büyük değişiklikler olmadı. Bu yüzden de, görselliğe önem veren büyük çoğunluk otomobildeki ilerlemenin farkında değil.

Volkswagen’ler son 20 yılda biraz göbek yapmışlardı. MQB ile tekrar eski diri günlerine dönmüş oldu.